Konferencja ABC GeoGebry odbyła się w dniu 18 czerwca 2016 roku w budynku głównym Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie przy ulicy Podchorążych 2. Organizatorem konferencji dotyczącej zastosowania programu GeoGebra w edukacji matematycznej był Instytut Matematyki Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie. Komitet Naukowy konferencji tworzyli: dr Agnieszka Kowalska i prof. dr hab. Tomasz Szemberg, a Komitet Organizacyjny: Marek Janasz, Agnieszka Kowalska i Basia Pieronkiewicz. Konferencję patronatem objęli: Warszawskie Centrum GeoGebry i Oficyna Edukacyjna *Krzysztof Pazdro. Udział w konferencji był bezpłatny. Wzięło w niej udział 81 nauczycieli różnych poziomów edukacyjnych, w tym prezes i członkowie ROSE: dr Katarzyna Winkowska-Nowak, Edyta Pobiega, Katarzyna Pobiega, Janina Konieczna, Daria Szalińska, Jerzy Mil, Mirosław Gil.

Uczestników przywitała pani Basia Pieronkiewicz. Wykład inauguracyjny dotyczący myślenia komputacyjnego wygłosiła pani dr Katarzyna Winkowska-Nowak. Następnie pani Daria Szalińska wygłosiła wykład  Aplety GeoGbery – Innowacja na lekcjach matematyki. Tę część spotkania zakończyła prezentacja najnowszej publikacji dotyczącej dynamicznego oprogramowania GeoGebra ABC GeoGebry. Poradnik dla początkujących. Książka ta była dostępna na stoisku wydawnictwa Oficyna Edukacyjna *Krzysztof Pazdro.

Po przerwie kawowej odbyła się pierwsza sesja warsztatowa. Przeprowadzono następujące warsztaty:

• Katarzyna Pobiega, Janina Konieczna ABC GeoGebry – jak rozpocząć pracę z programem GeoGebra  (poziom podstawowy)
  • Marzena Płachciok  Pierwsze kroki w GeoGebrze 3D - podstawowe funkcje (poziom podstawowy)
  • Agnieszka Kowalska Funkcje z GeoGebrą Przykłady zastosowania GeoGebry do badania własności funkcji  (poziom średniozaawansowany)
  • Paweł Jarczyk GeoGebra w zadanich z liceum (poziom zaawansowany)

Po przerwie obiadowej odbyła się druga sesja warsztatowa. Przeprowadzono następujące warsztaty:

• Marzena Płachciok Proste konstrukcje w GeoGebrze 3D - zadania ze stereometrii (poziom podstawowy)
  • Agnieszka Kowalska Planimetria z GeoGebrą. Przykłady zastosowania GeoGebry do odkrywania zależności i rozwiązywania zadań z    planimetrii (poziom podstawowy)
  • Marek Janasz Nie tylko o puzzlach Sama Loyda (poziom średniozaawansowany)
  • Jerzy Mil, Mirosław Gil Bryły w GeoGebrze (poziom zaawansowany)

Konferencję podsumowała i zakończyła pani Basia Pieronkiewicz.

krakw

krakw1

krakow2

krakow4

Copyright © 2024 Fundacja AKCES. Wszelkie prawa zastrzeżone.