Projekt GeoGebra

GeoGebra jest dynamicznym oprogramowaniem matematycznym łączącym algebrę, geometrię i analizę matematyczną. Program został stworzony przez Markusa Hohenwartera i jest przez niego oraz międzynarodowy zespół programistów stale udoskonalany.

GeoGebra służy do dynamicznej wizualizacji zagadnień matematycznych. Użytkownik może samodzielnie, za pomocą palety dostępnych narzędzi (punkt, odcinek, prosta, koło, wielokąt, graniastosłup…), stworzyć matematyczne obiekty (z zakresu wielu dziedzin matematyki, jak arytmetyka, algebra, planimetria, stereometria, geometria analityczna…),  zmieniać ich rozmaite wartości i obserwować jak te zmiany wpływają na inne obiekty, które są z nim powiązane.

Geogebra przede wszystkim pomaga w zrozumieniu skomplikowanych zagadnień matematycznych. Może uatrakcyjniać lekcje matematyki, może pomagać w samodzielnym zdobywaniu wiedzy.

Na stronie internetowej tube.geogebra.org dostępne są niezliczone aplety publikowane przez stale rosnącą liczbę zwolenników programu. Na stronie tej można również pobrać sam program. Stworzone zostało forum GeoGebry, z którego korzystają użytkownicy programu z krajów całego świata.

Popularyzowaniem programu zajmuje się między innymi fundacja Akces, organizująca konferencje GeoGebry oraz kursy dla nauczycieli. Efektem współpracy członków stowarzyszenia są trzy publikacje: „GeoGebra: wprowadzanie innowacji edukacyjnej”, „GeoGebra innowacja edukacyjna - kontynuacja”, „Matematyka z GeoGebrą”. Każda z nich zawiera przykładowe instrukcje korzystania z programu.

Dla nauczycieli, którzy na swoich lekcjach chcieliby korzystać z programu, powstał „Innowacyjny program nauczania matematyki dla gimnazjów” i „Innowacyjny program nauczania matematyki dla liceów ogólnokształcących”, zawierający dodatki w postaci gotowych apletów GeoGebry.

Strona WCGG

jackpotcity

Copyright © 2017 Fundacja AKCES. Wszelkie prawa zastrzeżone.