Czym jest ROSE?

ROSE (Regionalne Ośrodki Szkoleń E-learningowych) to grupa nauczycieli, która wyłoniła się w wyniku szkolenia organizowanego przez TP oraz SPIK SWPS w ramach programu "edukacja z internetem tp".

Szkolenie miało charakter komplementarny (blended learning)- kombinacja szkolenia e-learningowego i stacjonarnego. W ramach szkolenia stacjonarnego kilkuosobowe grupy nauczycieli z różnych szkół integrowały się na warsztatach, określały swoje potrzeby, nabywały umiejętności obsługi platformy e-learningowej i innych narzędzi technologicznych, zdobywały elementy najświeższej wiedzy (np. z zakresu psychologii, pedagogiki, TI i przekazu wizualnego) przydatnej do pracy w szkole. W ramach szkolenia e-learnigowego nauczyciele mieli za zadanie wykonywanie różnych zadań z wykorzystaniem nowych technologii oraz byli wspierani przez moderatorów w realizacji z uczniami projektów wykorzystujących TI w nauczaniu przedmiotowym. Wartością dodaną szkoleń e-learningowych było dokształcanie się z zakresu TI oraz możliwość nieformalnej komunikacji z nauczycielami z innych miejsc Polski oraz z ekspertami, pracownikami uczelni.

Rozwój ROSE

Po zakończeniu szkolenia z inicjatywy samych nauczycieli powstało ROSE. Nauczyciele z 9 szkół ponadpodstawowych rozproszonych w Polsce od kwietnia 2006 roku korzystając z platformy e-learningowej Moodle podjęło samodzielnie różne aktywności mające na celu dzielenie się wiedzą z zakresu technologii informacyjnej i umiejętnościami niezbędnymi w pracy zawodowej.Od kwietnia do czerwca nauczyciele zrzeszeni w ROSE kontynuowali pracę nad samokształceniem metodą małych zadań. W czerwcu został zorganizowany zjazd przedstawicieli różnych ośrodków, na którym grupa określiła swoje potrzeby i cele działania, pomysły na rozwój. Kolejne działania obejmowały pracę przy pomocy platformy e-learningowej nad planowaniem i przygotowaniem szkoleń w poszczególnych regionach. Oprócz tego komunikując się przez internet nauczyciele opracowali plan samokształcenia się. Obecnie ROSE przygotowuje się do serii szkoleń dla innych nauczycieli w swoich ośrodkach.

Cel ROSE

Celem ROSE jest uczenie się nauczycieli wzajemnie od siebie, dzielenie się wiedzą i doświadczeniem w wykorzystywaniu nowych technologii w nauczaniu oraz propagowanie używania TI w nauczaniu przedmiotowym poprzez organizowanie szkoleń w mniejszych szkołach w poszczególnych regionach. Komunikacja internetowa ROSE pozwala także na utrwalenie istniejących relacji interpersonalnych oraz wzmocnienie poszczególnych grup nauczycieli w lokalnych ośrodkach. Środkiem do zrealizowania celu nadrzędnego, jakim jest przekazywanie wiedzy, będzie przeprowadzenie serii szkoleń w regionalnych ośrodkach. Szkolenia będą przeprowadzane przez członków ROSE, beneficjentów jednego szkolenia. Zatem odbiorcy wiedzy staną się autorami i organizatorami szkoleń przekazującymi tę wiedzę dalej.

Charakterystyka ROSE

Założyciele:

grupy nauczycieli z jednej szkoły
zintegrowana społeczność nauczycieli
znajomość specyfiki pracy nauczyciela (shared reality)
czas
motywacja do ustawicznego uczenia się
brak blokady psychologicznej w używaniu komputera
umiejętności posługiwania się platformą e-learningową

Zasada działania:

nauczanie oparte o współpracę w grupie (collaborative learning)
kontynuacja samokształcenia w trybie szkolenia komplementarnego (bleneded learning)
dzielenie się wiedzą - wytwarzanie i czerpanie ze wspólnego dobra (shared knowledge community)
podwójna rola: beneficjent- dawca
autorskie przygotowanie szkoleń
wsparcie ekspertów z SWPS

Infrastruktura:

dostęp do internetu
dostęp do platformy e-learningowej
zamknięty kurs
dostęp do szkolnych pracowni komputerowych

Czas:
praca w tygodniowych interwałach czasu
możliwość nieograniczonej komunikacji

jackpotcity

Copyright © 2017 Fundacja AKCES. Wszelkie prawa zastrzeżone.