Fundacja AKCES zaprasza zaprzyjaźnione szkoły i nauczycieli do wspólnego działania w akcji Godzina kodowania 2016. Godzina Kodowania jest globalną akcją, w której udział biorą dziesiątki milionów uczniów z ponad 180 krajów. W tym roku odbywa się w terminie 5-11 grudnia 2016. Nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie w kodowaniu. Jednogodzinne samouczki są dostępne w ponad 40 językach, w tym w języku polskim. Godzina kodowania jest dostępna dla wszystkich w wieku od 4 do 104 lat.

W ramach wspólnych działań proponujemy zorganizowanie zajęć dla uczniów na każdym poziomie edukacyjnym (możliwe są zarówno zajęcia lekcyjne, jak i pozalekcyjne) z wykorzystaniem materiałów dostępnych na stronach: https://hourofcode.com/pl/how-to oraz https://pl.khanacademy.org/hourofcode lub innych. Zainteresowaniu uczestnicy akcji zostaną zapisani na kurs na naszej platformie e-learningowej, na którym będzie tworzona społeczność wokół tego projektu, możliwa będzie wymiana doświadczeń i dzielenie się materiałami.

Jak zacząć kodować z AKCESem?

• Zarejestruj się przez formularz https://goo.gl/forms/cuCvcG20JCAnvkNT2 (po rejestracji zostaniesz zapisany na kurs Fundacji AKCES dotyczący akcji)

• Po rejestracji zostanie zaakceptowana Twoja nazwa wydarzenia

• Po akceptacji nazwy zarejestruj się na stronie - https://hourofcode.com/pl w nazwie podając nazwę szkoły, a w nawiasie (Fundacja AKCES) np. LO na II im. J. Chreptowicza w Ostrowcu Świętokrzyskim (Fundacja AKCES)

• Zapoznaj się z materiałami dostępnymi na wskazanych stronach lub podziel się z innymi uczestnikami własnymi materiałami

• Przeprowadź zajęcia z uczniami (zrób zdjęcia)

• Przygotuj krótkie sprawozdanie z działań i zamieść go na kursie

• Podziel się uwagami i spostrzeżeniami dotyczącymi akcji, aby mogła zostać lepiej przygotowana w przyszłym roku.

Serdecznie zapraszamy!

Sprawozdanie z Godziny Kodowania z Fundacją AKCES 2016

jackpotcity

Copyright © 2017 Fundacja AKCES. Wszelkie prawa zastrzeżone.