oraz Warszawskie Centrum GeoGebry przy Uniwersytecie SWPS

Matematyka & GeoGebra

MaGIK

GEOGEBRA

GeoGebra to ogólnodostępne oprogramowanie do nauczania matematyki, które może być wykorzystywane na każdym poziomie edukacji. Oprogramowanie łączy geometrię, stereometrię, algebrę, arkusz kalkulacyjny, wykresy, statystykę i analizę matematyczną. Posiada łatwy w użyciu interfejs i wiele przydatnych funkcji. Korzystanie z GeoGebry sprawia, że nauka staje się dynamiczna, interaktywna i przyjemna. Umożliwia zrozumienie i rozwiązywanie wielu problemów, zadań z matematyki oraz z innych dziedzin wiedzy dzięki możliwości eksperymentowania. Ponadto korzystanie z programu GeoGebra daje możliwość ciekawej interpretacji tematu. Uczniowie biorący udział w lekcjach wspieranych GeoGebrą, o wiele lepiej przyswajają nowe zagadnienia. Zachęcamy nauczycieli by włączali uczniów w przygodę odkrywania matematyki z GeoGebrą.

OPIS KONKURSU

Ogólnopolski Konkurs dla uczniów Matematyka & GeoGebra MaGIK jest konkursem na najciekawszy aplet (prostą aplikację) z wykorzystaniem bezpłatnego oprogramowania GeoGebra.

Cele konkursu:

• Umożliwienie uczniom rozwinięcia swojego potencjału i przygotowanie do pracy w gospodarce opartej na wiedzy.
  • Pogłębienie kompetencji matematycznych uczniów.
  • Upowszechnianie wykorzystania programu GeoGebra w edukacji różnych przedmiotów na wszystkich poziomach nauczania.
  • Kształtowanie i wzmacnianie zainteresowania matematyką oraz oprogramowaniem GeoGebra wśród uczniów.
  • Zaprezentowanie wszechstronnych możliwości i zastosowań GeoGebry oraz zachęcenie nauczycieli i uczniów do zapoznania się i eksperymentowania z programem.
  • Formowanie wrażliwości estetycznej oraz rozwijanie kreatywności uczniów.
  • Stawianie nacisku na zastosowania interdyscyplinarne matematyki.
  • Podwyższenie kompetencji związanych z nowymi technologiami.
  • Podwyższenie umiejętności komunikacyjnych.

Tematyka konkursu obejmuje cztery kategorie:

1. Ilustracja twierdzenia lub pojęcia matematycznego z GeoGebrą.
  2. Ilustracja twierdzenia, pojęcia lub zjawiska w przyrodzie z GeoGebrą.
  3. Sztuka i GeoGebra.

4.      Ilustracja przy pomocy GeoGebry wybranego eksponatu znajdującego się w Centrach Nauki lub muzeach lub zjawiska w technice.

Kryteria oceniania podane są w Regulaminie konkursu a obejmują:

• Zgodność projektu z kategorią.
  • Oryginalność rozwiązania.
  • Stopień trudności wykonania apletu.
  • Czytelność i funkcjonalność projektu.
  • Nowatorstwo w podejściu do tematu.
  • Estetykę wykonania projektu.

CO ZROBIĆ?

1. Zainspiruj uczniów do wykonania apletu w GeoGebrze w jednej z kategorii konkursu.
  2. Zgłoś prace uczniów na stronie https://www.geogebra.org/materials (opis sposobu umieszczania znajduje się w załączniku nr 3 do regulaminu).
  3. Wypełnij formularz zgłoszenia uczniów do konkursu na stronie:

DLA KOGO?

W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół podstawowych klas IV-VII, gimnazjów klas II–III i szkół ponadgimnazjalnych.
Z każdej szkoły może wziąć udział dowolna liczba uczniów.

NAGRODY

Laureaci Konkursu otrzymają dyplomy i możliwość prezentacji swoich prac podczas uroczystego wręczenia nagród,
a opiekunowie – podziękowania.

REGULAMIN

Pełna treść Regulaminu dostępna jest na stronie internetowej konkursu pod adresem: https://sites.google.com/a/swps.edu.pl/konkursmagik

Copyright © 2018 Fundacja AKCES. Wszelkie prawa zastrzeżone.