Szkolne Centrum Innowacji

Co to jest Szkolne Centrum Innowacji?

Szklone Centrum Innowacji, to miejsce, gdzie uczniowie mogą realizować swoje pasje we współpracy z nauczycielami i rodzicami. Działanie Szkolnego Centrum Innowacji nastawione jest na łączenie wielu kompetencji, bo wtedy uczniowie są najbardziej twórczy. W Szkolnym Centrum Innowacji łączy się wiele nauk, przede wszystkim matematykę, fizykę i informatykę, a także przyrodę i geografię. Uczniowie uczą się pracy w grupie, nietypowych zastosowań technologii informacyjnych, a swoje prace mogą prezentować na arenie ogólnopolskiej i konferencjach międzynarodowych.

Cele

Szkolne Centra Innowacji mają na celu wzbogacanie istniejącego systemu oświatowy o nowe rozwiązania, pobudzanie innowacyjności i kreatywności wśród nauczycieli i uczniów, wyzwolenie pasji i ciekawych inicjatyw, współpracę ze środowiskiem lokalnym, zakładami pracy, a także integrację nauczycieli, uczniów i ich rodziców.

Czego oczekujemy w ramach działania Centrum w szkole?

·         Zaangażowania i ciekawych pomysłów

·         Dokumentowania na stronie szkoły działań Centrum

·         Utworzenia strony internetowej Centrum na której prezentowane będą aktualne działania

Co oferujemy w ramach działalności Centrum

·         Wsparcie na platformie e-learningowej (materiały do pobrania, wymiana doświadczeń)

·         Udział nauczycieli w konferencjach promujących projekt

·         Możliwość przedstawienia projektów Centrum na lokalnych, ogólnopolskich i międzynarodowych konferencjach

Mamy nadzieję, że uczestnictwo w projekcie wzbogaci warsztat pracy nauczycieli, będzie inspiracją do wprowadzania innowacji i stanie się punktem wyjścia do dalszej współpracy.

Copyright © 2018 Fundacja AKCES. Wszelkie prawa zastrzeżone.