V Konferencja Szkoła w dobie Internetu 2016

W dniu 6 listopada 2016 roku w siedzibie Uniwersytetu SWPS w Warszawie odbyła się V Konferencja Szkoła w Dobie Internetu, zorganizowana przez Uniwersytet SWPS, Fundację AKCES oraz Regionalne Ośrodki Szkoleń E-learningowych ROSE. W konferencji uczestniczyły 62 osoby.

Konferencję rozpoczął Pan dr Krzysztof Winnicki a następnie poprowadził warsztaty „Wykorzystanie potencjału chmury Google (usługa G Suite for Education) w pracy z uczniem, w tym warsztaty praktyczne z Google Classroom. W trakcie zajęć uczestnicy zostali zapoznani z technicznymi wskazówkami w zakresie korzystania z Google Classroom, tworzyli przykładowe materiały i uczyli się jak można je wykorzystywać w szkole do pracy z uczniami.

1

Następnie Panie: Teresa Zielińska i Edyta Purczyńska poprowadziły warsztaty, które miały na celu zapoznać uczestników z uniwersalnym oprogramowaniem do tablic interaktywnych OpenSankore. Uczestnicy w trakcie warsztatów pod kierunkiem prowadzących pracowali z programem i poznawali jego podstawowe funkcje oraz możliwości wykorzystania w trakcie lekcji. Ogromną zaletą programu jest jego uniwersalność, darmowy dostęp oraz bardzo intuicyjna nawigacja.

2

Wykład Pana Tomasza Szweda “Motywacja w uczeniu się” był nawiązaniem i kontynuacją wykładu z VII Ogólnopolskiej Konferencji GeoGebry. W swoim wystąpieniu podkreślił, że motywacja jest procesem złożonym i powolnym oraz że powodzenie, własny wysiłek, systematyczne sprawdzanie postępów podnosi motywację natomiast silny stres, brak sukcesów, brak pracy hamuje motywację w uczeniu się.

Kolejny warsztat „Python nie tylko dla informatyków” poprowadził Pan Adam Jurkiewicz. W trakcie zajęć uczestnicy wykonywali ćwiczenia mające na celu poznanie języka programowania Python.

W ostatniej części konferencji Pani Mirela Robakowska zademonstrowała przykładowe narzędzia gamifikacji, które mogą sprzyjać w procesie wzmacniania motywacji do nauki i uatrakcyjniać niektóre zajęcia lekcyjne.

3

V Konferencja Szkoła w Dobie Internetu pokazała wiele przydatnych narzędzi oraz w jaki sposób można unowocześniać swój warsztat pracy, podnosić umiejętności technologiczne z zakresu TI.

Janina Konieczna