O stowarzyszeniu

ROSE (Regionalne Ośrodki Szkoleń E-learningowych) to grupa nauczycieli, która wyłoniła się w wyniku szkolenia organizowanego przez TP oraz SPIK SWPS w ramach programu „Edukacja z Internetem TP”. Po zakończeniu szkolenia z inicjatywy samych nauczycieli powstało ROSE. Nauczyciele z 9 szkół ponadpodstawowych rozproszonych w Polsce (Chrzanów, Jaworzno, Kowalew, Niemodlin, Nysa, Ostrowiec Świętokrzyski, Poznań, Żmigród, Żnin) od kwietnia 2006 roku korzystając z platformy e-learningowej Moodle podjęło samodzielnie różne aktywności , mające na celu dzielenie się wiedzą z zakresu technologii informacyjnej i umiejętnościami niezbędnymi w pracy zawodowej. Od kwietnia do czerwca nauczyciele zrzeszeni w ROSE kontynuowali pracę nad samokształceniem metodą małych zadań. Kolejne ośrodki dołączyły do ROSE w 2009 roku po zakończeniu projektu „Wyzwania edukacji doby Internetu: Tworzenie trwałej sieci liderów wykorzystania ICT w szkołach”. Były to ośrodki w Koszalinie, Redzie i Węgrowie. Sieć została rozbudowana w 2015 roku, kiedy do ROSE dołączyły ośrodki biorące udział w projekcie „Wyzwania edukacji w dobie Internetu: Wsparcie dla sieci liderów wykorzystania TIK w szkołach”. Nowymi węzłami sieci zostały ośrodki w Bydgoszczy, Kłodzku, Pruszkowie, Stalowej Woli, Szczecinku, Tomaszowie Mazowieckim i Tymbarku. Obecnie sieć ROSE tworzy 17 ośrodków regionalnych.