ROSE Bydoszcz

Ośrodek ROSE Bydgoszcz powstał w ramach projektu „Wyzwania edukacji w dobie Internetu: Wsparcie dla sieci liderów wykorzystania TIK w szkołach”, realizowanego w latach 2014-2015.

Agata Matuszczak – matematyka, koordynator ośrodka.
Beata Wysocka – matematyka

województwo kujawsko-pomorskie
ul. Cicha 59
85-650 Bydgoszcz
tel./fax: 52 341 34 48
link do strony internetowej szkoły: www.zs9.bydgoszcz.pl

Zespół Szkół nr 9 im. Bydgoskich Olimpijczyków w Bydgoszczy

Zespół Szkół nr 9 w Bydgoszczy: XI Liceum Ogólnokształcące Mistrzostwa Sportowego im. Bydgoskich Olimpijczyków i Gimnazjum nr 52. Historia szkoły sięga lat 60., kiedy na ulicy Cichej 59 powstała Szkoła Podstawowa nr 50. W 1992 roku utworzono XI Liceum Ogólnokształcące. W wyniku zmian, jakie niosła ze sobą reforma szkolnictwa, w roku 1999 w tym samym budynku zaczęło funkcjonować Gimnazjum nr 52. Dzisiaj szkoła nasza to Zespół Szkół nr 9 im. Bydgoskich Olimpijczyków, w którym funkcjonuje Gimnazjum nr 52 i XI Liceum Ogólnokształcące Mistrzostwa Sportowego. W liceum funkcjonują klasy sportowe o profilach: piłka nożna, piłka siatkowa, lekkoatletyka, wioślarstwo i kajakarstwo. Szkoła wyposażona jest w nowo wybudowaną salę gimnastyczną, na której odbywają się zawody sportowe: mecze piłki siatkowej, zawody  judo, i in. Uczniowie odnoszą liczne sukcesy sportowe w kraju oraz na arenie międzynarodowej. Absolwenci naszej szkoły startowali również na arenach olimpijskich. W szkole zarówno w liceum, jak w gimnazjum, realizowane są projekty unijne, uczniowie biorą udział w wymianie międzynarodowej, włączają się w liczne akcje charytatywne, uczestniczą w życiu kulturalnym.

Pierwsze szkolenie odbyło się w 2015 r. w ramach projektu „Wyzwania edukacji w dobie Internetu: Wsparcie dla sieci liderów wykorzystania TIK w szkołach”.

Wykorzystywanie GeoGebry na lekcjach matematyki. Praca „w chmurze” wykorzystywana w projektach edukacyjnych.