ROSE Chrzanów

W 2004 r. Monika Niemczyk wraz z trojgiem innych nauczycieli z I Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Staszica w Chrzanowie, brała udział w programie „Edukacja z Internetem TP”. W I edycji była ona uczestniczką szkolenia. W II edycji programu została zaproszona do współprowadzenia zajęć stacjonarnych w siedzibie SWPS oraz do moderowania grupy matematyków na platformie e-learningowej. Właśnie w tej edycji uczestniczką szkolenia została Anna Szwancyber, pracująca wówczas w Gimnazjum nr 11 w Jaworznie. Po ukończeniu II edycji obie zostały członkami założycielami stowarzyszenia ROSE. Ośrodek ROSE w Chrzanowie (przy I LO) oraz ośrodek ROSE w  Jaworznie (przy Gimnazjum nr 11) powstały w 2006 roku.
W obu ośrodkach odbywały się  cyklicznie, darmowe szkolenia dla nauczycieli w ramach projektu Małego Rose. Uczestnicy poznawali w jego ramach darmowe oprogramowanie, przydatne w pracy w szkole, realizowali także projekty wraz z uczniami.
Od roku szkolnego 2015/16 Anna Szwancyber rozpoczęła pracę w Publicznym Gimnazjum nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. ks. prof. Józefa Tischnera w Chrzanowie. W październiku ośrodki w Chrzanowie i Jaworznie się połączyły i kontynuują swoja działalność w nowej siedzibie, w budynku Publicznego Gimnazjum nr 1 w Chrzanowie.

• Monika Niemczyk – ROSE Chrzanów
• Robert Daszyk – ROSE Chrzanów

Anna Szwancyber - ROSE Jaworzno

Historia Publicznego Gimnazjum nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. ks. prof. Józefa Tischnera wiąże się z dziejami Szkoły Podstawowej nr 7 w Chrzanowie.

W budynku przy ul. Zielonej 15  od 1974 do 2004 roku funkcjonowała Szkoła Podstawowa  nr 7.Szkoła odnosiła sukcesy dydaktyczne i wychowawcze, cieszyła się uznaniem władz oświatowych, rodziców i uczniów.

W 1999 roku weszła w życie reforma oświaty, która zmieniła ustrój szkolny. W miejsce ośmioletnich szkół podstawowych wprowadzono 6-letnie szkoły podstawowe i 3-letnie gimnazja.

Misję tworzenia Publicznego Gimnazjum nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi w budynku Szkoły Podstawowej nr 7 powierzono pani Dyrektor Marii Dobrzyńskiej. Od 2004 roku jesteśmy jedynym samodzielnym gimnazjum w Chrzanowie. Uczęszcza do nas młodzież z osiedla Północ, z centrum miasta, dzielnicy Kąty, pobliskiego Balina i Luszowic. Młodzież uczy się w klasach sportowych, integracyjnych oraz ogólnych z warsztatami dziennikarsko-teatralnymi, matematyczno-informatycznymi, z języka angielskiego, z języka niemieckiego. Mamy dobrze wyposażoną czytelnię multimedialną, tworzącą razem biblioteką szkolne centrum informacyjne, pracownię komputerową ze stałym dostępem do Internetu, 2 sale gimnastyczne, salę do tenisa stołowego, siłownię, świetlicę. Ciekawie urządzone są także pracownie przedmiotowe, niektóre z tablicami multimedialnymi, izba regionalna i sala Tischnerowska.

Naszym uczniom zapewniamy bezpieczeństwo, wysoki poziom kształcenia, wszechstronny rozwój i niezwykłą atmosferę sprzyjającą nauce i kształtowania właściwych relacji z innymi.

Możemy poszczycić się wieloma tytułami: „ Szkoła z Klasą”, „ Szkoła z Klasą 2.0”, „ Szkoła bez Przemocy”, „Szkoła Myślenia”, „ Super Szkoła”, Bezpieczna Szkoła-Bezpieczny Uczeń.

Uczniowie uczestniczą w wielu konkursach przedmiotowych i odnoszą sukcesy jako laureaci i finaliści małopolskich konkursów przedmiotowych oraz ogólnopolskich konkursów tematycznych. Mamy także stypendystów Małopolskiej Fundacji Stypendialnej „ SAPERE  AUSO”, IKEA FAMILY- Fundacji św. Mikołaja oraz Ministra Edukacji.

Szkoła znana jest również z osiągnięć sportowych udokumentowanych dyplomami, medalami,  pucharami. Dyscypliną cieszącą się dużym zainteresowaniem jest piłka ręczna i piłka siatkowa. Intensywne treningi, rozgrywki zaowocowały licznymi zwycięstwami naszych sportowców, przynosząc dumę szkole i miastu. Jesteśmy Ośrodkiem Szkolenia w Piłce Ręcznej.

W szkole powstał Szkolny Ośrodek Kariery (SzoK). Jest to miejsce, dzięki któremu uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności, kształtują postawy i zachowania niezbędne do realizowania swojej drogi zawodowej, zapoznają się z ofertami szkół ponadgimnazjalnych, biorą udział w targach edukacyjnych, dniach otwartych szkół, ogólnopolskich tygodniach kariery, poznają reguły rządzące rynkiem pracy oraz uzyskują informacje o lokalnym rynku pracy.

• w I LO w Chrzanowie przeprowadzono 5 szkoleń w latach: 2007, 2008, 2009, 2011 - dwie edycje
  • w Gimnazjum nr 11 w Jaworznie przeprowadzono  9 szkoleń w latach: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011- dwie edycje, 2012, 2013, 2015

Anna Szwancyber

Monika Niemczyk