ROSE Kłodzko

Ośrodek ROSE Kłodzko powstał w ramach projektu „Wyzwania edukacji w dobie Internetu: Wsparcie dla sieci liderów wykorzystania TIK w szkołach”, realizowanego w latach 2014-2015.

Mirosław Gil – matematyka, koordynator ośrodka

województwo dolnośląskie
ul. Wojska Polskiego 11
57-300 Kłodzko
tel./fax: 74 867 26 00
link do strony internetowej szkoły: www.chrobry.org

Zespół Szkół Ogólnokształcących w Kłodzku

Zespół szkół Ogólnokształcących im. B. Chrobrego w Kłodzku mieści się w barokowym kolegium jezuickim zbudowanym w latach 1655-1690. Obiekt liceum jest czteroskrzydłowym, trzykondygnacyjnym budynkiem z wewnętrznym dziedzińcem (wirydarzem). W naszej szkole cyklicznie odbywają się „Spotkania z Kulturą i Nauką”. Teatr Szkolny regularnie wystawia spektakle w obcojęzycznych wersjach językowych. W szkole działa Chór i Orkiestra Szkolna. Uczniowie klas pierwszych i drugich uczestniczą w comiesięcznych koncertach Filharmonii Sudeckiej.
Dzieje szkoły (1597-1945)
W 1597 r. do Kłodzka został sprowadzony zakon jezuitów, który rozpoczął w mieście działalność duszpasterską. W październiku tego samego roku uzyskał on zgodę papieską na prowadzenie nauki, prowadząc ją w budynkach dawnego klasztoru augustianów na Górze Zamkowej. Obecny obiekt dydaktyczny budowano w latach 1655-1690. Mimo tego, że papież Klemens IV skasował zakon jezuitów bullą Dominus ac redemptor Noster w 1773 r., prowadzili oni swoją działalność w Prusach do śmierci króla Fryderyka II Wielkiego. W 1787 r. zakon rozwiązano, a dobra klasztorne byłego kolegium zlicytowano. W 1800 r. z części dawnego kolegium utworzono męskie gimnazjum. Dziesięć lat później przekształcono je w Królewskie Gimnazjum Katolickie. Przed I Wojną Światową wzniesiono obok gimnazjum salę gimnastyczną. Klasy przeniesiono z części zachodniej do wschodniej. W okresie dwudziestolecia międzywojennego oddzielono probostwo od części szkolnej, zamurowując dawne wejścia. Naukę przerwano dopiero w styczniu 1945 r., w ostatniej fazie II Wojny Światowej.
Polskie liceum (od 1945)
Obiekt został przejęty przez władze polskie 13 sierpnia 1945 r. Szkoła zajęła większość pomieszczeń w budynku poza wspomnianą częścią należącą do parafii i katolickiej. Organizatorem liceum był Roman Birkenmajer, pełniący funkcję pierwszego dyrektora. Inauguracja pierwszego roku szkolnego odbyła się 10 września tego samego roku. Początkowo szkoła nosiła nazwę Państwowego Koedukacyjnego Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącego. Po reorganizacjach w latach: 1947, 1948 i w 1953 r. zmieniono nazwę na Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Chrobrego. Od 1971 r. po reformie edukacji liceum działało jako szkoła 4-klasowa na podbudowie ośmioklasowej szkoły podstawowej. Sześć lat później dokonano połączenia Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Chrobrego z Liceum Ogólnokształcącym dla Pracujących. 1 stycznia 1978 r. szkołę przekształcono w Zespół Szkół Ogólnokształcących. W tym okresie na terenie szkoły trwały intensywne prace budowlane, w wyniku których zabudowano przestrzeń między skrzydłem południowym a salą gimnastyczną, zmieniając nieco wygląd szkoły. Od roku szkolnego 2002/2003 do trzyletniego liceum uczęszcza młodzież po ukończeniu gimnazjum. Od 2006 r. szkoła działała jako I Liceum Ogólnokształcące imienia Bolesława Chrobrego, a od 1 września 2014 roku w szkole utworzono Zespół Szkół Ogólnokształcących, w którym rozpoczęli naukę gimnazjaliści w Powiatowym Gimnazjum Dwujęzycznym.

Pierwsze szkolenie odbyło się w 2015 r. w ramach projektu „Wyzwania edukacji w dobie Internetu: Wsparcie dla sieci liderów wykorzystania TIK w szkołach”.

• Mirosław Gil
• Grzegorz Frala
• Katarzyna Warzecha
• Marcin Klimaszewski

Wykorzystywanie GeoGebry na lekcjach matematyki.