ROSE Kowalew

W roku szkolnym 2005/2006 nauczycielki naszej szkoły: Renata Kiełbasa (obecnie Baron), Małgorzata Baron-Galewska, Mirela Robakowska oraz Teresa Zielińska wzięły udział w II edycji ogólnopolskiego projektu „Edukacja z Internetem TP”, organizowanego przez Szkołę Wyższą Psychologii Społecznej oraz Telekomunikację Polską. W ramach programu zrealizowano cztery projekty przedmiotowe i jeden projekt wspólny interdyscyplinarny: „Zdobywamy odznakę Turysta Ziemi Pleszewskiej”. Po zakończeniu projektu oraz kursie „Matematyka i komputery” z inicjatywy Katarzyny Winkowskiej-Nowak (SWPS) i nauczycieli biorących w nim udział powstało Stowarzyszenie ROSE. Ośrodek w Kowalewie powstał w 2006 r.

• Teresa Zielińska – matematyka, koordynator Ośrodka, projekt: „Twierdzenie Pitagorasa w życiu codziennym”;
• Małgorzata Baron-Galewska – geografia, informatyka, projekt: „Drewniane Kościoły w naszej okolicy – przewodnik turystyczny”;
• Renata Kiełbasa (obecnie Renata Baron) – historia, WOS, projekt: „Grecy miłośnikami piękna i mądrości”;
• Mirela Robakowska – język niemiecki, informatyka, projekt: „Pierwsze kroki z programem Borland Delphi”.
Wszystkie wymienione osoby od samego początku po dziś dzień są związane z Ośrodkiem ROSE Kowalew i czynnie w nim działają.

województwo wielkopolskie
ul. B. Chrobrego 36
63-300 Pleszew
tel./fax: 62 742 83 76
link do strony internetowej szkoły: http://zspkowalew.pl

Gimnazjum im. Jana Pawła II w Kowalewie

W skład Zespołu Szkół Publicznych w Kowalewie, w którym znajduje się Regionalny Ośrodek Szkolenia E-learningowego wchodzą trzy placówki: przedszkole, szkoła podstawowa oraz gimnazjum. W zespole zatrudnionych jest 41 nauczycieli. W swojej pracy kładziemy nacisk na: kształcenie logicznego myślenia, wykorzystywanie technologii informacyjnej w procesie nauczania, wyrównywanie różnic między statusem ucznia wiejskiego a miejskiego oraz na walkę z przemocą. Od 2006 roku posiadamy własną platformę e-learningową, gdzie uczniowie mogą poszerzać wiedzę z różnych przedmiotów oraz rozwijać swoje zainteresowania. Posiadamy certyfikaty: „Szkoły z klasą”; „LEGO, COGITO, AGO” – Czytam, myślę, działam; „Nauczyciela z klasą”. Mamy laureatów i finalistów w Wojewódzkich Konkursach: Matematycznym, Historycznym, Chemicznym oraz finalistkę w krajowym konkursie matematycznym „Gry matematyczne i logiczne”. Mamy uczniów, którzy zdobyli 100% punktów z testów gimnazjalnych.

Przeprowadzono szkolenia we wszystkich (dziewięciu) edycjach: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 – dwie edycje, 2012, 2013, 2015

Wspomaganie procesu nauczania poprzez własną platformę Moodle oraz chmurę edukacyjną Google. Nauczyciele matematyki systematycznie stosują na swoich zajęciach GeoGebrę.

Korzyści ze współpracy

Co ROSE dało ośrodkowi:

• zdobycie umiejętności obsługi, administrowania i zakładania platformy Moodle oraz tworzenia na niej kursów,
• zdobycie umiejętności tworzenia witryny na Joomle,
• zdobycie umiejętności tworzenia witryny w Google,
• możliwość wymiany doświadczeń między nauczycielami z całego kraju,
• udział w szkoleniach doskonalących z zakresu TIK w nauczaniu w tym z narzędzi Google.

Co ośrodek dał ROSE:

• wsparcie w tworzeniu materiałów szkoleniowych i prowadzeniu kursów,
• prowadzenie księgowości Stowarzyszenia ROSE,
• prowadzenie strony Stowarzyszenia ROSE.

Współpraca ośrodka z instytucjami lokalnymi

Współpraca i stała integracja ze środowiskiem lokalnym: sołectwo, gmina, parafia. Współpraca ze szkołami z terenu gminy.

Inne działania ośrodka

• 30-31 maja 2009 I Konferencja GeoGebry,
• 24-25 maja 2014 II Konferencja ROSE i GeoGebry,
• Szkolenie nauczycieli w zakresie obsługi programów komputerowych i platformy e-learningowej w ramach projektu „Mazowieckie Małe Przedszkola” realizowane z inicjatywy FIO (Federacja Inicjatyw Oświatowych) – 2007,
• 24 listopada 2014 konferencja „Innowacyjny Nauczyciel Matematyki”.
• 23 maja 2015 III Konferencja ROSE i GeoGebry,
• 18 czerwca 2015 Otwarcie Szkolnego Centrum Innowacji