ROSE Ostrowiec Świętokrzyski

Nauczyciele z „Chreptusa” brali udział w programie „Edukacja z Internetem TP” od 2004 roku. W I edycji Edyta Pobiega, Piotr Pobiega, Dorota Drzazga i Joanna Żelazna-Żak byli uczestnikami szkolenia. Wszystkie wykonane przez nich projekty zostały nagrodzone, w tym, w kategorii matematyka projekt Edyty i Doroty „Skąd się biorą liczby w zadaniach ze statystyki” zdobył I nagrodę. W II edycji programu Edyta i Piotr Pobiegowie zostali zaproszeni do współprowadzenia zajęć stacjonarnych w siedzibie SWPS oraz do moderowania grup matematyków i informatyków na platformie e-learningowej. Pod koniec II edycji współtworzyli grupę inicjatywną powstania ROSE. Ośrodek ROSE w Ostrowcu Świętokrzyskim powstał w 2006 roku.

• Edyta Pobiega – koordynator, nauczycielka matematyki i technologii informacyjnych/informatyki, projekt „Skąd się biorą liczby w zadaniach ze statystyki”
• Piotr Pobiega – wicedyrektor szkoły, nauczyciel technologii informacyjnych/informatyki, projekty: „Analiza danych statystycznych z wykorzystaniem technik informacyjnych” oraz „Parki Narodowe w Polsce” (współautor).

województwo świętokrzyskie
ul. Rosłońskiego 1
27-400 Ostrowiec Świętokrzyski
tel./fax: 41 266 61 62
link do strony internetowej szkoły: www.lo2.ostrowiec.pl/

Liceum Ogólnokształcące nr II im. Joachima Chreptowicza w Ostrowcu Świętokrzyskim

Regionalny Ośrodek Szkoleń E-learningowych w Ostrowcu Świętokrzyskim zlokalizowany jest w Liceum Ogólnokształcącym nr II im. Joachima Chreptowicza. Liceum ma ponad 100 lat. Do dyspozycji uczniów są dwie nowoczesne pracownie komputerowe (po 15 komputerów), multimedialne centrum informacyjne (z 8 komputerami) oraz pojedyncze komputery w pracowniach przedmiotowych. Na każdym poziomie nauczania są klasy informatyczne. Uczniowie, z sukcesami, biorą udział w olimpiadach i konkursach informatycznych. II Liceum Ogólnokształcące im. Joachima Chreptowicza w Ostrowcu Świętokrzyskim sięga początkami roku 1913. Głównym inicjatorem utworzenia szkoły w Ostrowcu był lekarz miejski Jan Głogowski, który w swoim testamencie zapisał na rzecz miasta dwupiętrowy budynek wraz z placem, przeznaczając go na potrzeby średniej szkoły męskiej o profilu filologicznym. W 1920 r. wydano pierwsze w mieście świadectwa dojrzałości. W latach 1920-1921 uczniowie-harcerze uczestniczyli wojnie polsko-bolszewickiej, a czterech z nich poległo podczas walk. . Wielu wychowanków „Chreptowicza” oddało swe młode życie w różnych okolicznościach okresu II Wojny Światowej. 9 absolwentów zostało zamordowanych w Katyniu i Charkowie. W walce z Niemcami zginął m.in. cichociemny Jan Piwnik-”Ponury” W obozie koncentracyjnym Dachau zginął błogosławiony Tadeusz Dulny – wyniesiony na ołtarze przez Papieża Jana Pawła II 13 czerwca 1999 r. W 1973 r. liceum otrzymuje odznakę Za Zasługi dla Kielecczyzny oraz Medal Komisji Edukacji Narodowej. W 1975 r. liceum zostało przyjęte w poczet szkół stowarzyszonych w UNESCO. W 2005 r. szkoła otrzymuje tytuł „Szkoły z klasą”. Szkoła od 2012 roku jest członkiem „Świętokrzyskiego Klubu Najstarszych Szkół”, którego jednym z założycieli i prezesem jest Piotr Pobiega. Liceum im. Chreptowicza jest najlepszą szkołą w powiecie ostrowieckim (wg rankingu „Perspektyw” od 17 lat – czyli pierwszego rankingu oraz informacji OKE w Łodzi – od początku zewnętrznych egzaminów maturalnych) i zawsze w pierwszej dziesiątce szkół województwa świętokrzyskiego. Absolwenci, wychowankowie utrzymują stałe więzi ze swoją szkołą. Spotykają się na zjazdach koleżeńskich. Pierwszy zjazd odbył się w roku 1958, następne co 10 lat, a od roku 1988 – co 5 lat. W 1990 roku przy szkole powstało Towarzystwo Absolwentów, Wychowanków i Przyjaciół Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącego im. J. Chreptowicza w Ostrowcu Świętokrzyskim, a bez formy prawnej środowisko absolwentów i wychowanków „Chreptusa” działa tak naprawdę od ponad 50 lat. Do głównych celów Towarzystwa zalicza się: integrowanie wszystkich absolwentów, wychowanków i przyjaciół byłego Gimnazjum i obecnego Liceum Ogólnokształcącego im. Joachima Chreptowicza w Ostrowcu Świętokrzyskim, utrwalanie tradycji Szkoły i pamięci jej absolwentów, wychowanków i nauczycieli oraz innych pracowników, udzielanie wszechstronnej pomocy w realizacji zadań Szkoły oraz aktywizowanie absolwentów, wychowanków i przyjaciół do takiej pomocy, udzielanie pomocy finansowej lub rzeczowej uczniom, absolwentom, wychowankom oraz aktualnym i byłym nauczycielom i innym pracownikom Szkoły, znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej i życiowej. Jest to jedno z nielicznych zarejestrowanych stowarzyszeń Absolwentów w Polsce. Towarzystwo Absolwentów przy okazji zjazdów Absolwentów wydaje publikacje poświęcone historii szkoły, absolwentom i wspomnieniom. Do tej pory powstały książki pt. Księga Wspomnień na 90-lecie Szkoły z okazji VII Zjazdu, dwutomowa Księga Wspomnień… pięć lat później z okazji VIII Zjazdu oraz Księga Wspomni… raz na sto lat z okazji IX Zjazdu oraz 100-lecia szkoły. Z okazji ostatniego zjazdu Absolwentów uczestnicy otrzymali pamiątkowe medale upamiętniające 100-lecie szkoły. W latach 2008-2014 członkiem Zarządu Towarzystwa Absolwentów była Edyta Pobiega – absolwentka tej szkoły. Innym członkiem ROSE, a zarazem Absolwentem „Chreptusa” jest Katarzyna Pobiega.
Znani absolwenci to: płk. Jan Piwnik-”Ponury” (cichociemny, dowódca partyzantki AK w Górach Świętokrzyskich i na Nowogródczyźnie), błogosławiony Tadeusz Dulny (ksiądz, zamordowany w obozie w Dachau), Tadeusz Kubiak (poeta), Mirosław Baka (aktor), Mira Kubasińska (piosenkarka), Jan Rybkowski (scenarzysta i reżyser).
Ostrowiec Świętokrzyski to ponad 60-tysięczne, drugie po Kielcach pod względem obszaru i liczby ludności miasto województwa świętokrzyskiego, położone nad rzeką Kamienną. Ostrowiec znajduje się w odległości 170 km od Warszawy, 65 km od Radomia, 60 km od Kielc i 120 km od Lublina. W promieniu ok. 200 km leżą największe aglomeracje Polski: Kraków, Łódź oraz Górny Śląsk. Ostrowiec stanowi doskonałą bazę wypadową do zwiedzania Gór Świętokrzyskich. Niedaleko Ostrowca znajdują się Krzemionki – kompleks prahistorycznych kopalń krzemienia należący do największych obiektów tego typu w Europie. Trwają przygotowania do wpisu Krzemionek na listę światowego dziedzictwa ludzkości UNESCO. Drugą okoliczną atrakcją jest Bałtowski Park Jurajski.

Przeprowadzono 6 szkoleń w latach: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012

• Szkolna platforma e-learningowa Moodle
• Tablice interaktywne
• Zastosowanie GeoGebry na lekcjach matematyki
• W szkole było i jest prowadzone kilka innowacyjnych projektów finansowanych z funduszy unijnych.