ROSE Poznań

Ośrodek powstał w 2006, inicjatorami założenia byli nauczyciele, którzy w roku szkolnym 2005/2006 brali udział w II edycji szkolenia „Edukacja z Internetem TP”, prowadzonego przez SWPS w Warszawie.

• Krzysztof Winnicki – koordynator ośrodka, projekt w ramach „Edukacja z Internetem TP”: „W świecie zmysłów”, nauczyciel informatyki
• Izabela Giedrojć (śp.), projekt w ramach „Edukacja z Internetem TP”: „Muzeum walk o granice II RP”, nauczyciel historii i WOS-u

województwo wielkopolskie
ul. Promyk 4
60-393 Poznań
tel./fax. 61 861 81 76
link do strony internetowej szkoły: www.gimnazjum56.pl

Gimnazjum nr 56 im. Józefa Wybickiego w Poznaniu

Gimnazjum powstało w 1999 r. Szkoła liczy około 320 uczniów. Pracuje w niej 30 nauczycieli. Nasza szkoła mieści się w budynku, w którym jest 14 przestronnych, dobrze wyposażonych sal lekcyjnych, dwie pracownie komputerowe oraz biblioteka z bogatym księgozbiorem i stanowiskami komputerowymi z dostępem do światłowodowego internetu. Każda sala ma tablicę multimedialną, rzutnik i komputer z dostępem do sieci, cała szkoła jest objęta zasięgiem WiFi. Posiadamy nowoczesne sale językowe. Od wielu lat pracujemy z młodzieżą na platformie edukacyjnej Moodle. Szkoła dysponuje również dziennikiem elektronicznym. Możemy pochwalić się bogatym zapleczem sportowym, mamy salę gimnastyczną, siłownię, salę do aerobiku oraz boisko Orlik. Do dyspozycji uczniów pozostaje również dobrze zaopatrzony szkolny sklepik. Nasi nauczyciele i uczniowie brali udział w projekcie Comenius, a obecnie uczestniczymy w projekcie Erasmus +. Braliśmy udział w projekcie WSiP-e-Akademia Przyszłości. Posiadamy certyfikaty: „Szkoły z klasą” I i II edycji, „LEGO, COGITO, AGO” – Czytam, myślę, działam, „Wolnego i Otwartego Oprogramowania w Szkole”, Jakości – „Szkoła Przedsiębiorczości” – jako jedyne Gimnazjum w Poznaniu, „Szkoła wolna od narkotyków i przemocy”, „Echa Poznańskiego Czerwca 56”, „Szkoła bez przemocy”, „Otwarta szkoła”, „Szkoła 2.0”, „WF z klasą”. Mamy laureatów i finalistów w Wojewódzkich Konkursach: Biologicznym, Chemicznym, Fizycznym i Geograficznym. Młodzież naszego gimnazjum chętnie pomaga innym w ramach wolontariatu i Caritas.

2007, 2009, 2010, 2011 – dwie edycje, 2012, 2013

Wspomaganie nauczania z wykorzystaniem platformy Moodle, e-klasy od 2010, chmura edukacyjna Google, wykorzystanie oprogramowania open source, praca w systemie Windows i Linux, klasa dziennikarska.

Korzyści ze współpracy

Co ROSE dało ośrodkowi: możliwość organizowania szkoleń dla nauczycieli, doskonalenie umiejętności wykorzystania TI w pracy edukacyjnej, wymianę doświadczeń.
Co ośrodek dał ROSE: Konferencja GeoGebry w Poznaniu w 2011 r., doświadczenie we wdrażaniu e-klas w szkołach, opieka techniczna nad serwerami ROSE.