ROSE Tymbark

Ośrodek ROSE Tymbark powstał w ramach projektu „Wyzwania edukacji w dobie Internetu: Wsparcie dla sieci liderów wykorzystania TIK w szkołach”, realizowanego w latach 2014-2015.

• Janina Konieczna – matematyka – koordynator Ośrodka
• Edyta Śmieszek – matematyka – koordynator Ośrodka
• Danuta Haśnik – podstawy przedsiębiorczości
• Justyna Bartusiak – biologia, chemia
• Beata Kumórkiewicz – język polski, historia, WOS

województwo małopolskie
Tymbark 349
34-650 Tymbark
tel./fax: 18 332 50 30
link do strony internetowej szkoły: http://www.zstymbark.pl

Zespół Szkół im. KEN w Tymbarku

Rok założenia szkoły – 1 października 1948 r. Na początku otwarto Spółdzielcze Liceum Przetwórstwa i Handlu Ogrodniczego drugiego stopnia. Była to pierwsza szkoła średnia w Tymbarku, a zarazem pierwsza o tej specjalności w kraju. Potem w kolejnych latach powstawały klasy Zasadniczej Szkoły Przemysłu Spożywczego, Technikum Przemysłu Spożywczego, Technikum Rolniczego, Liceum Zawodowego, Liceum Ekonomicznego, Technikum Informatycznego, Liceum Ogólnokształcącego. Obecnie w szkole są klasy Liceum Ogólnokształcącego o profilu wojskowym oraz policyjnym. Szkoła posiada internat. http://www.zstymbark.pl/index.php/szkola/historia-szkoly

Pierwsze szkolenie odbyło się w 2015 r. w ramach projektu „Wyzwania edukacji w dobie Internetu: Wsparcie dla sieci liderów wykorzystania TIK w szkołach”.

• Edyta Śmieszek – 2015
• Justyna Bartusiak – 2015
• Beata Kumórkiewicz – 2015

1. Utworzenie klas mundurowych z innowacyjnymi programami nauczania z przysposobienia wojskowego, bezpieczeństwa publicznego, pożarnictwa z działaniami ratowniczymi.
2. Udział szkoły w projektach edukacyjnych:
• „Szkoły Jagiellońskie” pod patronatem Uniwersytetu Jagiellońskiego.
• „Rozwińmy Skrzydła” – wyrównywanie szans edukacyjnych i zapewnienie wysokiej jakości usług edukacyjnych świadczonych w systemie oświaty.
• „Młodzieżowe Uniwersytety Matematyczne – Matematyka nie jest trudna – uwierz w siebie”. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Realizowany przez Uniwersytet Rzeszowski w partnerstwie z Uniwersytetem Jagiellońskim i Państwową Wyższą Szkołą Zawodową w Chełmie.
3. Wykorzystanie GeoGebry na lekcjach matematyki i zajęciach koła matematycznego.

Korzyści ze współpracy

Co ROSE dało ośrodkowi: Dzięki współpracy z ROSE poznaliśmy program GeoGebra, który wykorzystujemy na lekcjach matematyki. Doskonalimy umiejętności wykorzystania TI w pracy edukacyjnej. Wymieniamy doświadczenia z nauczycielami z innych ośrodków w zakresie metodyki nauczania. Uczestniczymy w Ogólnopolskich Konferencjach GeoGebry.
Co ośrodek dał ROSE: Współpraca przy organizacji Ogólnopolskiej Konferencji GeoGebry, propagowanie programu GeoGebra wśród nauczycieli powiatu limanowskiego.