ROSE Żmigród

W roku szkolnym 2005/2006 nauczycielki naszej szkoły: Jadwiga Syrko- Bolaczek, Bożena Szymanowicz i Anna Wołoszyn, wzięły udział w II edycji ogólnopolskiego projektu „Edukacja z Internetem TP”, organizowanego przez Szkołę Wyższą Psychologii Społecznej oraz Telekomunikację Polską. W ramach programu zrealizowano trzy projekty przedmiotowe i jeden wspólny interdyscyplinarny – „Układ oddechowy człowieka” http://www.informatyka.mrat.pl/, który zdobył nagrodę główną – Grand Prix. Po zakończeniu projektu z inicjatywy Katarzyny Winkowskiej-Nowak (SWPS) i nauczycieli biorących w nim udział powstało Stowarzyszenie ROSE. Ośrodek ROSE w Żmigrodzie powstał w 2006 roku. Początkowo działały w nim trzy nauczycielki: Bożena Szymanowicz, Jadwiga Syrko-Bolaczek, Joanna Osio. Od 2008 roku szkolenia organizowane w ramach ROSE prowadzą: Bożena Szymanowicz i Joanna Osio.

• Koordynator ośrodka: Bożena Szymanowicz – chemia, matematyka „Procent w życiu codziennym” http://slideplayer.pl/slide/433152/
• Jadwiga Syrko-Bolaczek – biologia „Układ krwionośny człowieka”
• Joanna Osio (od 2006) – matematyka, informatyka

województwo dolnośląskie
ul. Sienkiewicza 6
55-140 Żmigród
tel./fax: 71 385 35 25
link do strony internetowej szkoły: http://mrat.pl/

Zespół Szkół Dwujęzycznych w Żmigrodzie

Gimnazjum im. Macieja Rataja powstało w 1999 r. Obecnie jest częścią Zespołu Szkół Dwujęzycznych, w skład którego wchodzi również Dwujęzyczne Liceum Ogólnokształcące. Szkoła liczy około 400 uczniów. Pracuje w niej 43 nauczycieli. Nasza szkoła mieści się w nowoczesnym, czteroskrzydłowym budynku. Jest w niej 21 przestronnych, dobrze wyposażonych, m.in. w tablice interaktywne, sal lekcyjnych, dwie pracownie komputerowe, świetlica oraz biblioteka z bogatym księgozbiorem i stanowiskami komputerowymi z dostępem do internetu. Od wielu lat pracujemy z młodzieżą na platformach edukacyjnych. Początkowo była to platforma Moodle, obecnie Fronter. Szkoła dysponuje również dziennikiem elektronicznym. Możemy pochwalić się też bogatym zapleczem sportowym. Należy tu wymienić pełnowymiarową halę sportową, siłownię, mini-stadion lekkoatletyczny oraz boisko Orlik, które zimą pełni funkcję lodowiska. Przed budynkiem szkolnym jest duży, pięknie utrzymany teren rekreacyjny, gdzie uczniowie chętnie spędzają przerwy. Do ich dyspozycji pozostaje również dobrze zaopatrzony szkolny sklepik. Miasto i Gmina Żmigród leży w Kotlinie Żmigrodzkiej, granicząc bezpośrednio ze Wzgórzami Trzebnickimi oraz Kotliną Milicką. Żmigród został lokowany przez księcia wrocławskiego Henryka III w roku 1253. Do najważniejszych zabytków miasta należy Zespół Pałacowo Parkowy, którego głównym elementem są ruiny zamku. Najstarszą murowaną budowlą znajdującą się na terenie Zespołu Pałacowo-Parkowego jest zbudowana w roku 1560 wieża obronna zwana basztą. W 2008 roku przeprowadzono jej renowację i od tego czasu mieszczą się tam: Punkt Informacji Turystycznej, sala konferencyjna, sala rycerska oraz apartament hotelowy. Na samej górze jest taras widokowy. Całość otoczona jest pięknym parkiem, który powstał na przełomie XVIII i XIX wieku. Nasza gmina może też poszczycić się piękną przyrodą i bogatą fauną. Na jej terenie znajduje się Park Krajobrazowy Doliny Baryczy, Rezerwat „Stawy Milickie” oraz Rezerwaty Drzewostanowe.

9 edycji szkoleń w latach: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 – dwie edycje, 2012, 2013, 2015

Platformy: Moodle oraz Fronter, klasy dwujęzyczne – w gimnazjum i liceum, wspomaganie procesu nauczania z wykorzystaniem programu GeoGebra, udział w licznych projektach unijnych, m.in. „Dolnośląska szkoła liderem projakościowych zmian w polskim systemie edukacji”, „Dolnośląska e-szkoła”, „Uczeń online”, „Matematyka Innego Wymiaru”, „3 Żywioły – woda, ziemia, powietrze”.

Korzyści ze współpracy

Co ROSE dało ośrodkowi:
• Możliwość oferowania corocznych, bezpłatnych szkoleń nauczycielom naszego powiatu;
• Możliwość wymiany doświadczeń między nauczycielami z całego kraju;
• Zapewnienie przedstawicielom ośrodka udziału w kursach i szkoleniach doskonalących z zakresu wykorzystania platformy Moodle oraz TIK w nauczaniu;
• Wsparcie w zakresie przygotowania do prowadzenia szkoleń.
Co ośrodek dał ROSE: wsparcie w tworzeniu materiałów szkoleniowych i prowadzeniu kursów.

Inne działania ośrodka

Organizacja Lokalnej Konferencji GeoGebry w maju 2010 roku.