ROSE Żnin

W roku szkolnym 2005/2006 nauczyciele naszego gimnazjum: Edyta Purczyńska, Jacek Antkowiak i Marek Wilgórski, wzięli udział w II edycji ogólnopolskiego projektu „Edukacja z Internetem TP”, organizowanego przez Szkołę Wyższą Psychologii Społecznej oraz Telekomunikację Polską. W ramach programu zrealizowano trzy projekty przedmiotowe i jeden wspólny interdyscyplinarny – „Miejsca godne obejrzenia na Pałukach”. Po zakończeniu projektu z inicjatywy dr Katarzyny Winkowskiej-Nowak (SWPS) i nauczycieli biorących w nim udział powstało Stowarzyszenie ROSE. W ROSE Żnin (powstałym w 2006 roku) początkowo działali nauczyciele: Edyta Purczyńska i Jacek Antkowiak. Od 2012 roku szkolenia organizowane w ramach ROSE prowadzą: Edyta Purczyńska i Bernadeta Kłoniecka.

Edyta Purczyńska – nauczyciel matematyki i informatyki, koordynator ośrodka

województwo kujawsko-pomorskie
ul. 1 Stycznia 17
88-400 Żnin
tel./fax: 52 3031113
link do strony internetowej szkoły: http://www.pg1.znin.pl

Publiczne Gimnazjum nr 1 im. 750-lecia Miasta Żnina

Publiczne Gimnazjum nr 1 znajduje się w miejscowości Żnin, stolicy Pałuk, miasta, które położone jest w województwie kujawsko-pomorskim nad jeziorami: Żnińskim Dużym i Małym oraz rzeką Gąsawką. Szkoła powstała w 1997 r. Uczęszcza do niej 464 uczniów. W gimnazjum zatrudnionych jest 60 nauczycieli. Szkoła jest nowoczesna, posiada dwie pracownie komputerowe, poza tym nauczyciele na co dzień, podczas swoich lekcji wykorzystują pełen pakiet multimedialny (komputery, stałe łącza internetowe, projektory stanowią podstawowe wyposażenie niemalże wszystkich sal). Do dyspozycji uczniów oddano również szkolną bibliotekę, która składa się z dwóch pomieszczeń. Jednym z nich jest czytelnia wyposażona w księgozbiór podręczny i zbiory specjalne. Oba pomieszczenia mają stanowiska komputerowe z dostępem do internetu. Szkolna świetlica wyposażona została w nowoczesny sprzęt audiowizualny, stół billardowy oraz konsole gier. Uczniowie mają też do dyspozycji boisko szkolne, salę gimnastyczną, salkę do tańca oraz salę bilardową. Gimnazjum kształci na wysokim poziomie, co gwarantuje bardzo dobre przygotowanie uczniów do następnego etapu edukacji oraz życia we współczesnym świecie. Spośród wielu szkół na terenie powiatu żnińskiego wyróżnia się licznymi osiągnięciami w sferze artystycznej i sportowej. Uczniowie mogą poszczycić się sukcesami w konkursach przedmiotowych na szczeblu powiatowym, wojewódzkim oraz ogólnopolskim. Szkoła od początku swojego istnienia dąży do wypracowania optymalnych warunków wszechstronnego rozwoju osobowości uczniów, rozwija zainteresowania, szuka młodych talentów i wspiera młodzież obdarzoną wybitnymi zdolnościami twórczymi w różnych dziedzinach. Szkoła promuje się w środowisku lokalnym. Ma w swoim kalendarium m.in. udział w Międzynarodowym Festiwalu „Kultura bez tłumacza”, organizację II Kujawsko-Pomorskiego Regionalnego Przystanku PaT w Żninie. Poza tym uczestniczyła w różnorodnych projektach, chociażby „Szkoła z klasą”, „Lego”, „Cogito”, „Ago”, „Nauczyciel z klasą” oraz „Uczeń z klasą”. Od 2008 roku posiada własną platformę e-learningową, gdzie uczniowie mogą poszerzać wiedzę z różnych przedmiotów oraz rozwijać swoje zainteresowania. W październiku 2013 r. szkoła miała zaszczyt gościć Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Bronisława Komorowskiego, który uświetnił swą obecnością inaugurację II edycji Programu Dokształcania Kadr Oświaty pn.„Klucz do uczenia”, autorstwa kujawsko-pomorskiego samorządu wojewódzkiego. Wiosną 2014 wizytę złożyła również Małżonka Prezydenta RP pani Anna Komorowska, która uczestniczyła w konferencji „Kobiety Pałuk – wczoraj, dziś, jutro”, odbywającej się w naszej szkole. Publiczne Gimnazjum nr 1 w Żninie to przede wszystkim szkoła patrząca w przyszłość, ale z poszanowaniem tradycji i lokalnych obyczajów, to „szkoła tętniąca Żninem”.

2007, 2009, 2010, 2012

Wspomaganie nauczania z wykorzystaniem platformy Moodle, wykorzystanie GeoGebry na lekcjach matematyki.

Korzyści ze współpracy

Co ROSE dało ośrodkowi: Dzięki współpracy z ROSE doskonalimy umiejętności wykorzystania TI w pracy edukacyjnej, mamy możliwość organizowania szkoleń dla nauczycieli z naszego powiatu, uczestnictwa w międzynarodowych, ogólnopolskich i lokalnych konferencjach oraz wymiany doświadczeń między nauczycielami. W szkole została założona szkolna platforma e-learningowa Moodle, gdzie współtworzone są kursy wspomagające proces edukacji.
Co ośrodek dał ROSE: wsparcie w tworzeniu materiałów szkoleniowych i prowadzeniu kursów.